top of page
Yazarın fotoğrafıBerna ÖLCE

20'lik Dişler Neden Var?

Güncelleme tarihi: 11 Tem

Dişler, yerlerine ve işlevlerine göre kategorize edilir. Ağzınızın ön kısmındaki keskin dişler yiyecekleri daha küçük parçalara ayırırken, arka kısımdaki daha düz dişler yiyecekleri öğütür. Bu düz dişlere azı dişi denir. Yetişkinlerde her biri dört dişten oluşan üç set azı dişi bulunur; üstte, altta ve ağzın her iki yanında.

20'lik Dişler Neden Var? 20lik diş çekimi sonrası

Bebeklikten erken ergenliğe kadar, insanlar ilk "süt" dişlerini geliştirir, kaybeder ve sonra ömür boyu sürecek yeni bir set diş çıkarırlar. Ancak yetişkin dişlerin çıkması sırasında yalnızca iki set azı dişi (8 diş) çıkar. 17 ile 21 yaşları arasında, çoğu yetişkin üçüncü set azı dişlerini geliştirir.


Bu azı dişleri en arkada yer alır ve genellikle 20'lik diş olarak adlandırılır çünkü en son çıktıkları için "daha yaşlı ve daha bilge" olduğunuzda ortaya çıkarlar.


İnsan atalarımızın sert diyetleri (bugün hazırlayabildiğimizden çok daha az yumuşak etler) bu üçüncü set azı dişlerini gerekli kılmış olabilir.


20'lik Dişler Ne Zaman Çıkar?

Bir kişinin sahip olacağı tüm dişler doğumda kafatası yapısının üst kısmında bulunur. İlk olarak, 20 süt dişi çıkar ve dökülür. Sonra 32 kalıcı diş çıkar. İlk set azı dişleri genellikle 6 yaşında görünür, ikinci set yaklaşık 12 yaşında çıkar ve son set (20'lik dişler) 21 yaşından önce herhangi bir zamanda çıkar.


20'lik Dişler Ne Zaman Çıkar?

Modern diyetlerin kolaylığı nedeniyle, antropologlar insanların yavaş yavaş 20'lik dişlere ihtiyaç duymadıklarını düşündüğünden bazı insanlar hiç 20'lik diş çıkarmayabilir. 20'lik dişler muhtemelen apandisit gibi gereksiz hale gelerek tamamen ortadan kalkabilir.


Yine de, bugün çoğu yetişkin 20'lik dişlerini çıkarır. Bir çalışma, 25 yaş ve üstü kişilerin en az %53'ünün en az bir 20'lik diş çıkardığını buldu. Erkekler, kadınlara göre 20'lik diş çıkarma olasılığı daha yüksektir.


Tüm 20'lik dişlerinizi görmemeniz, onların orada olmadığı anlamına gelmez. Bazen 20'lik dişler hiç çıkmaz ve asla görünmez. Bir röntgen, diş etlerinizin altında 20'lik dişlerinizin olup olmadığını doğrulayabilir.


20'lik Diş Problemleri

İnsanlar ve çeneleri zamanla küçüldü. Bu evrimsel ilerlemenin birkaç nedeni olabilir. Bazı bilim insanları, insan beyninin zamanla büyüdükçe çenenin daha küçük hale geldiğini ve buna uyum sağladığını düşünüyor. 20'lik dişlerin neden olduğu sorunların çoğu, sadece sığmamalarından kaynaklanır.


Görünür olsun ya da olmasın, 20'lik dişler ağız sağlığı problemlerine neden olabilir. Diş etlerinden çıkmamış 20'lik dişler gömülü dişler olarak bilinir. Bazen bu, görünen 20'lik dişlerden daha fazla soruna neden olur.

20'lik dişlerle ilgili sorunlar şunları içerebilir:


20'lik Diş İltihabı

20'lik dişler, birkaç nedenden dolayı diğer dişlerden daha fazla enfeksiyona duyarlıdır. Ağızın en arka kısmındaki konumları, yanlarında doğru şekilde diş ipi kullanmayı zorlaştırabilir ve bakterilerin çoğalmasına izin verir.


20'lik Diş İltihabı

Dişler zaten dolu bir ağıza çıktıkları için, 20'lik dişler kısmen gömülü kalabilir ve ulaşılması zor köşe bucaklar oluşturabilir. Bazı durumlarda, yumuşak doku kısmen gömülü bir 20'lik dişin üzerine büyüyebilir ve perikoronit olarak bilinen bir enfeksiyona neden olabilir.


20'lik diş iltihabının belirtileri şunlar olabilir:

  • Ağrı veya hassasiyet

  • Hassas veya şişmiş diş etleri

  • Kızarık veya kanayan diş etleri

  • Dişlerin etrafında beyaz sıvı veya akıntı

  • Ağız kokusu

  • Ağızda kötü tat

  • Çene ağrısı

  • Çene şişmesi

  • Sert çene

  • Nefes alma, ağzı açma veya konuşma zorluğu

Arka azı dişlerinizin etrafında ağrı hissediyorsanız, diş hekiminizle randevu alın.


20'lik Diş İltihabının Tedavisi

20'lik diş iltihabı, dişin konumuna ve enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. Diş hekiminiz önce enfeksiyonu temizlemek için antibiyotikler reçete edecektir.


Bölge artık enfekte olmadığında, diş tedavisi veya cerrahi, yeniden enfeksiyonu önlemenin en iyi yoludur.


Diş hekiminiz, dişi doldurarak veya çıkış bölgesindeki oyukları doldurarak bakterilerin birikebileceği alanları en aza indirmeye karar verebilir.


Bazı durumlarda, bölgenin temiz kalmasını sağlamak ve daha fazla rahatsızlığı önlemek için dişin kısmen veya tamamen çıkarılması en iyi yoldur.

Diş hekiminiz size ağzınız için en iyi seçenekleri sunacaktır.



20'lik Dişler Neden Çekilir?

20'lik dişler enfeksiyon olmadığında bile sıklıkla çekilir. Dişler çıkarken ağzınızı daraltabileceği ve diğer dişlere zarar verebileceği veya kaydırabileceği için diş hekiminiz, bunlar çıkmaya başladığında gelecekteki ağrıları önlemek için çekilmesini önerebilir.


Bazı durumlarda, diş telleri gibi ortodontik işlemlerden önce 20'lik dişlerin çekilmesi önerilir, böylece bu dişler daha sonra çıkıp çene ve dişlerin şekillendirilmesi için yapılan tüm çalışmaları bozmamış olur.


Gençlerin 20'lik diş çekimi ameliyatı için değerlendirilmesi önerilir. Daha genç yaşta 20'lik dişlerini çeken kişiler, ameliyat sonrası daha hızlı iyileşir çünkü kökler ve kemik tam olarak oluşmamıştır. Bu, olası sorunları başlamadan önce önlemeye yardımcı olabilir.


Cerrahi ile her zaman riskler olduğundan, bu dişlerin çekilip çekilmeyeceğine karar verirken birçok soru sormanız önemlidir. 20'lik dişlerinizi çektirmemeye karar verirseniz, diş hekiminiz tarafından yakından izlenmeleri gerekir. 20'lik dişler zamanla daha problemli hale gelebilir.


Bir profesyonel diş hekimi veya ağız ve çene cerrahı, 20'lik dişlerinizi çekebilir. Ameliyata nasıl hazırlanacağınız ve iyileşme sırasında ne yapmanız gerektiği konusunda size net talimatlar vereceklerdir.


20'lik Diş Çekimi Sonrası İyileşme

Ameliyat sonrası ağzınız enfeksiyona daha yatkın hale gelir, bu yüzden diş hekiminizin yaralarınızı temiz tutma talimatlarını uygulamanız önemlidir. Bu büyük olasılıkla tuzlu su ile durulama, sigaradan kaçınma ve iyileşen diş etlerinizde sıkışabilecek küçük parçalar içermeyen yiyecekler yemeği içerecektir.


20'lik diş ameliyatından iyileşmek genellikle birkaç gün sürer, ancak bazı ağrılar bir haftaya kadar sürebilir. Hangi ağrı kesicilerin güvenle kullanılabileceği konusunda diş hekiminize danışın.


20'lik dişlerinizi çektirmenin iyileşmesi rahatsız edici olabilir, ancak birçok kişi için uzun vadede daha fazla diş tedavisinden kaçınmanın harika bir yoludur.

27 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page