top of page

Hizmetlerimiz

Çocuk Diş Hekimliği Tedavileri (Pedodonti) - Eskişehir

Pedodonti, diğer bir ismi ile Çocuk Diş Hekimliği 0-14 yaş arasında yer alan çocukların daimi ve süt dişlerinin sağlığını korumayı ve meydana gelen hastalıkları tedavi etmeyi amaçlar. Gerekli olan tüm diş tedavileri, pedodontistler tarafından çocuklara uygulanmaktadır. Özellikle 5 yaşından küçük olan çocukların diş tedavilerine, gelişim geriliği olan özel çocuklarda ve tedavisi uzun sürecek olan çocuklarda, sıklıkla genel anestezi ile tedavi uygulanmaktadır.

Çocukların diş sağlığının korunması, yılda iki kere, düzenli şekilde yapılan diş hekimi kontrolü ile sağlanabilir. Bu kontroller esnasında diş ve ağız sağlığını tehdit eden her türlü problem tespit edilebilir. Rutin muayenelerde amaç, problemlerin erken teşhisi ve tedavisidir. Çocuk hastada erken teşhis çocuğun duygusal ve fiziksel gelişimini olumlu açıdan etkileyecektir.

Süt dişleri çiğneme fonksiyonları başta olmak üzere, estetik katkıları, dilin doğru yerde konumlanmasını sağlamaları, yutkunma sırasında dilin konumlanmasına rehber olmaları, seslerin doğru şekilde telaffuz edilmesini sağlamaları gibi birçok önemli fonksiyona sahiptir. Bu nedenle bu dişlerde oluşacak çürükler öncelikle tedavi edilmeli ve diş kaybının önüne geçilmelidir. Erken yaşta yani düşme zamanından önce kaybedilen süt dişleri nedeniyle kalıcı diş diziminde bozukluklarda yaşanmaktadır.

Çocuk Diş Hekimliği.jpg

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Uygulamaları Nelerdir?

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Uygulamaları, çocukların ağız ve diş sağlığını korumak, gelişimini takip etmek ve olası sorunlara erken müdahale etmek amacıyla bir dizi özel tedaviyi içerir:

Ağız-Diş Bakımı ve Beslenme Önerileri:

Çocuklara sağlıklı ağız ve diş alışkanlıkları kazandırmak için ağız bakımı ve doğru beslenme konularında öneriler sunulur.

Çocuk Protezleri:

Eğer gerekirse, çocuklarda diş eksikliğini düzeltmek veya desteklemek amacıyla protez uygulamaları yapılır.

Diş Çekimi:

Gerektiğinde çocuklarda diş çekimi işlemleri gerçekleştirilir.

Diş Çürüğünden Koruyucu ve Önleyici Uygulamalar:

Fluorid jeli, fluorid verniği ve fissür örtücü uygulamalar gibi yöntemlerle diş çürüklerini önleyici tedbirler alınır.

Diş Travmalarının Tedavisi:

Çocuklarda oluşan diş travmalarına yönelik tedavi uygulamaları yapılır.

Endodontik Tedaviler (Kanal Tedavileri, Amputasyonlar):

Çürük veya travma sonucu hasar görmüş dişlere yönelik kanal tedavisi gibi endodontik müdahaleler gerçekleştirilir.

Kötü Ağız Alışkanlıklarını Durdurmaya Yönelik Tedaviler:

Parmak emme, tırnak yeme, dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklara karşı tedavi yöntemleri uygulanır.

Süt ve Genç Sürekli Dişlerde Restoratif Tedaviler (Dolgular):

Çocuklarda süt dişleri ve genç sürekli dişlerde oluşan çürüklerin tedavisi için dolgu uygulamaları yapılır.

Yer Tutucular:

Diş eksikliği durumunda diş gelişimini etkilemeyen ve diğer dişlerin yerini koruyan yer tutucular kullanılır.

Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları çocukların ağız ve diş sağlığını korumak, sorunlara erken müdahale etmek ve sağlıklı diş alışkanlıkları kazandırmak amacıyla geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız.

Fissür Örtücü Nedir? Fissür Uygulaması Ne İşe Yarar?

Dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki mikro çatlaklar, zamanla gıda artıkları birikimine ve çürük oluşumuna zemin hazırlayabilir. Temizlenmeyen artıklar bakteriler tarafından sindirildiğinde ortaya çıkan asitler, diş minesini çözerek çürüklere neden olabilir. Bu mikro çatlaklar, çürük oluşmadan önce özel bir yapıştırıcı ile doldurularak koruyucu bir önlem alınabilir. Bu işleme fissür örtücü denir.

Fissür uygulaması, dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye yatkın fissürleri kapatmaya yönelik bir uygulamadır. Temel amaç, gıda birikimini engellemek ve bakterilerin diş minesine zarar vermesini önlemektir. Fissür örtücü işlemi, her bir diş için 15-20 dakika süren, ağrısız ve anestezi gerektirmeyen bir prosedürdür. Özellikle 6-7 yaşlarındaki çocuklarda uygulandığında, 1. azı dişlerinde çürük oluşumunu önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle fissür örtücü, çocuklarda diş sağlığını korumak için önemli bir işlem olarak ön plana çıkmaktadır.

Fissür örtücü uygulamaları, daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki olukları kapatmanın yanı sıra bakterilere karşı bir bariyer oluşturarak çürük oluşumunu engeller. Bu işlemin etkili olması için 6 ayda bir düzenli kontrol edilmesi önerilir, bu sayede çocuklarda sağlıklı bir diş gelişim sürecini destekler.

Flor Uygulaması Nedir? Flor Uygulaması Nasıl Yapılır?

Flor, dişlerin sağlığını koruyan ve çürüklere karşı direncini artıran önemli bir elementtir. Dişlerin ilk sürdükleri dönemde, diş minesinin tam olgunlaşmamış olması nedeniyle yeni sürmüş dişler genellikle çürüklere karşı daha savunmasızdır. Flor, diş minesini güçlendirerek dişleri asidik saldırılara karşı korur ve bu sayede diş çürüklerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeysel flor uygulaması, sadece diş hekimleri tarafından yapılan bir koruyucu yöntemdir ve 6 ayda bir tekrarlanmalıdır. Diş yüzeyi temizlendikten sonra, jel veya vernik formundaki flor preparatı dişlere uygulanır, ardından dişler kurutulur ve tükürükten izole edilir. Uygulama sonrasında hasta, belirli bir süre (1-2 saat) bazı besinlerden kaçınmalıdır. Flor uygulaması klinik ortamında güvenli ve yan etkisiz bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

bottom of page