top of page

Hizmetlerimiz

Eskişehir - Diş Dolgusu

Diş dolgusu, dişlerde çürük, kırılma veya aşınma gibi sebeplerle oluşan eksik diş dokusunu tedavi ettiğimiz işlemdir. Genel muayenede tespit edilen çürükler, ertelenmeden tedavi edilmelidir. Çürük, diş dokusunda ilerlediğinde, daha uzun tedavilere, ağrılara hatta dişin çekimine varabilecek hasarlara sebep olmaktadır. Diş dolgusu için, dişte oluşan çürük ya da kırık dokular temizleyip, diş renginde ve insan sağlığına uyumlu materyaller ile doldurulur. Diş dolgusu ile dişi, eski fonksiyonuna kavuştururuz. Diş dolgusu için kompozit ya da porselen materyaller kullanıyoruz. Diş dolgusu işleminden sonra genellikle ağrı olmaz ancak derin dolgulardan sonra ilk hafta süren hassasiyet olabileceğini söylüyoruz.

Diş Dolgusu.jpg

Diş Dolgusu Neden Yapılır?

Diş dolgusu, çiğneme fonksiyonunu kaybetmiş, estetik açıdan hoş görünmeyen, çatlamış veya çürümüş dişlerin çeşitli malzemelerle doldurulması işlemidir. Özellikle daha önce yapılan dolgu tedavisinin düşmesi veya aşınması durumunda, dişin tekrar dolgu ile restore edilmesi gerekebilir. Ayrıca, dişin iç kısmında pulpanın zarar görmesi ve iyileşmeyecek durumda olmasında ise kanal tedavisi ile diş dolgusu yapılması kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Amalgam Dolgu:

Civa, gümüş, kalay ve bakır karışımından oluşan amalgam dolgular, özellikle arka dişlerde kullanılan, çiğneme gücüne karşı dirençli ve uygun maliyetli dolgulardır. Ancak estetik beklentilere uygun olmayan gri metalik rengi ve içerdiği civa nedeniyle olası alerji riski, bu dolguların tercih edilmesini azaltmıştır. Ayrıca amalgam dolguların dişle tam bütünleşmemesi ve uygulanırken sağlıklı diş bölümlerinden kayıpların olması diğer dezavantajları arasında yer almaktadır. Kliniğimizde Amalgam Dolgu uygulanmamaktadır.

Kompozit Dolgu:

Beyaz renkli ve mavi ışıklı dolgu cihazı kullanılarak sertleştirilen kompozit dolgular, beyaz dolgu, ışınlı dolgu, lazer dolgu gibi adlarla anılmaktadır. Silikon dioksit parçacıkları içeren plastik bir karışımdan oluşan bu dolgular, estetik bakımdan uyumludur ve hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilir. Amalgam dolgulara göre daha pahalıdır, ancak kırık, aşınmış veya aralıklı dişler gibi durumlarda estetik bir çözüm sunar.

Porselen Dolgu:

Porselen dolgular, diş ile en uyumlu dolgu malzemesidir. İlk seansta hazırlanan porselen dolgu, ikinci seansta dişe yapıştırılır ve cilalanır. Dokuda kayıp yaşanmaz, dayanıklı, dişle uyumlu ve uzun süre dayanıklıdır. Rengi dişle uyumludur, mine tabakanın sertliğine yakın yapısı vardır. Aşındırmayan ve dişeti ile uyumlu yapıya sahiptir. Tedavi için iki seans ve daha maliyetli olması gibi dezavantajlarına rağmen, sağlamlık ve estetik beklentileri karşılamada üst düzey bir performans sergiler.

Kliniğimizde diş dolgusu için genellikle kompozit veya porselen materyaller kullanılmaktadır.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu uygulaması, öncelikle hekim tarafından çürümüş dişin detaylı bir temizliğini içerir. Çürüklerden ve diş üzerindeki artıklardan arındırılan diş, dolgu malzemesi ile doldurularak tedavi edilir. Bu işlem sırasında hastanın ağrı veya acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezi, dolgu yapılacak bölgenin uyuşturulmasını sağlar ve işlem ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir. Temizlenen dişte geriye kalan boşluk, kırık veya çürümüş bölgeye uygun şekilde dolgu malzemesi uygulanarak doldurulur. Seçilen malzeme türüne bağlı olarak, dolgu malzemesinin hızlı bir şekilde donması için özel tıbbi cihazlar kullanılır.

 

İşlem sonrasında hastanın ağzını açıp kapatması istenir ve herhangi bir sorunun olup olmadığı kontrol edilir. Eğer bir sorun tespit edilirse, doktor tarafından gerekli kısaltma veya düzeltme işlemleri yapılır. Tüm kontroller tamamlandıktan sonra diş, eski fonksiyonuna kavuşur.

Diş dolgusu süresi, kullanılan malzemeye ve dişin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Kompozit dolgular, yani ışınlı dolgular veya beyaz dolgular, genellikle 20 ila 40 dakika arasında sürebilir. Porselen dolguların süresi ise seçilen yönteme bağlı olarak birkaç saat ile birkaç gün arasında değişebilir. Tedavinin hemen ardından hasta, normal hayatına devam edebilir ve dişini kullanabilir.

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Diş dolgusu sonrasında, doktorunuzun belirlediği süre sona erdikten sonra yemek yeme ve içmeye başlanmalıdır. Belirtilen süre içinde yemek yenilmesi durumunda, uyuşukluğun devam etmesinden dolayı ağzınıza zarar verebilirsiniz. Bu nedenle doktorun tavsiyelerine uymaya özen gösterilmelidir.

Diş dolgusu sonrası uyuşukluğun geçip geçmediğini kontrol etmek için dişlerinizle dudağınızı ya da dilinizi hafifçe ısırarak test yapmaktan kaçının. Hafif gibi gelen ısırma kuvveti, aslında düşündüğünüzden daha büyük olabilir ve uyuşukluk geçtikten sonra oluşan zararı anlamak zor olabilir. Uyuşukluk durumunu kontrol etmek için parmağınızı dudağınıza dokundurabilirsiniz. Bu süre, genellikle üst çene operasyonlarından sonra 3 saat kadar sürebilir, alt çenede ise 5 veya 6 saati bulabilir.

Eğer amalgam dolgu kullanıldıysa sonrasında, dolgunun tam sertliğine ulaşması için 2 saat boyunca hiçbir şey yenmemeli, 24 saat boyunca da sert gıdalar çenenin dolgu yapılmamış diğer yarısıyla yenmelidir.

Diş dolgusu sonrasında, çok sert gıdaların kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Dolgu yapılan dişlere gereksiz kuvvet uygulamaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda düzelme biraz daha zaman alabilir. Diş dolgusu işleminden sonra genellikle ağrı olmaz ancak derin dolgulardan sonra ilk hafta süren hassasiyet olabilmektedir.

Diş dolgusu sonrasında yemeklerin ardından, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, diş ipi temizliği veya gargara yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kompozit dolgular, dişin gerçek rengine yakın bir renge sahiptir ve UV ışınlarıyla hızla sertleşir. Hızlı sertleşmesi, dayanıklılığını artırır. Dolgu ömrü konusunda uzmanların önerilerine dikkat edildiğinde, uzun yıllar kullanım sağlanabilir. Genel olarak, kompozit dolguların ömrü 7-10 yıl arasında değişir, ancak dikkatli kullanım ve bakım ile 15 yıla kadar uzayabilir.

Amalgam dolgular, diğer dolgulara göre daha düşük dayanıklılığa sahiptir. Estetik açıdan tercih edilmeyen bu dolguların ömrü, kullanılan dişe ve malzeme kalitesine bağlı olarak 5-10 yıl arasında değişir.

Porselen dolgular ise diğer dolgulara göre daha uzun bir ömre sahiptir. Porselen dolguların ortalama ömrü 15-20 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak hastanın dikkatli bakımına ve diş hekiminin önerilerine uyum göstermesi durumunda, bu süre 30 yıla kadar uzayabilir.


Hastaların dolgu sonrasında belirli aşamalara dikkat etmemesi, dolgu ömrünün kısa süreli olmasına neden olabilir. Özellikle hijyen kurallarına uyum, asitli gıdalardan kaçınma ve sigara kullanımından uzak durma gibi önlemler almak önemlidir. Ayrıca, dolgu ömrünü etkileyen faktörlerden biri de sert gıdalardır. Sert gıdaların ağızda parçalanmaması, dolgu yapılan bölgenin korunmasına yardımcı olabilir. Hasta, bu tedbirleri aldığında dolgu ömrünü uzatma konusunda daha başarılı olabilir.

Diş Dolgusunun Ömrü Ne Kadardır?

bottom of page